4.9.2017. 11:56
0
Napadi bijesa u javnosti: Dvije uspješne strategije za umirivanje uplakanog djeteta
Kada dijete počne da se ponaša bijesno i pokazuje histeriju, roditelji često ne znaju “šta će sa sobom”. Ljudi gledaju, dobacuju, sažaljevaju, a dijete se ne smiruje. Postoje dva metoda kako da se mališan smiri kada upadne u ovo stanje.

Temper Tantrum ili ispad plača i bijesa male djece kod većine roditelja izaziva osjećaj bespomoćnosti. Roditelji se sa pravom osjećaju osramoćeno kada se nađu u ovoj situaciji na javnom mjestu i vrlo često pomisliti da nešto ne rade kako treba, te dijete ovako reaguje, objašnjava defektolog-logoped Dragana Filipović.

Međutim, ovo je jedna vrlo česta rekcija koja se javlja kod male djece koja još uvijek nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

“Kada se roditelji nađu u ovakvoj situciji, posebno na javnom mestu, treba da ostanu hladni i smireni, te svojom nervozom ne podižu dalju tenziju i paniku. Neophodno je da budu pored djeteta i da ga ne ostavljaju samo da se baca na pod i plače. Najbolje je podići dijete, zagrliti ga i skoloniti se na neko bezbjedno mjesto dok njegov bijes ne prođe”, savjetuje doktorka za Yumama.

Većina roditelja primjenjuje dvije strategije koje su dobre i u većini slučajeva pomažu da se dijete smiri. Prvo, našale se sa djetetom. Naprave neku grimasu ili gest koji izazove osmijeh – suprotno ponašanje od onog u kome je dijete trenutno. Drugo, odvlače pažnju djetetu od onoga što je frustraciju izazvalo. Na primjer, započnu razgovor o nečemu sasvim novom, pokažu djetetu neku igračku ili životonju koju ono voli.

“Ono što roditelji svakako ne bi trebalo da primjenjuju u ovakvim situacijama je kazna. Djeca ovo ne rade planski i vrlo često nisu svjesna svog ponašanja. Djeca samo nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoj ponašanje, posebno ne na javnom mjestu, kao što to činimo mi odrasli”, zaključuje Filipovićeva, piše yumama.com.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.