4.10.2017. 13:09
0
Roditelji su postali popustljivi, djeci nisu postavili granice
Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište“ okupila je danas stručnjake raznih profila na manifestaciji kojom žele pružiti podršku u pravilnom odgoju djece kako roditeljima i djeci tako i profesionalcima koji rade sa djecom.

Uvodničarka, psiholog Jasna Bajraktarević smatra da su posljednjih dvadesetak godina, prepisujući tekstove s interneta, roditelji postali popustljivi i djeci nisu postavili granice. Boje se da kažu da je nastupila generacija koja u sebi nosi sebičnost, egoizam, generacija koja ne razumije svoje roditelje.

- To postaje teško za svakog roditelja, koji to želi priznati. Tražimo krivca u školi ili treneru, a zapravo sami padamo na ispitu iz komunikacije sa djecom - naglasila je.        

Smatra da su mlade generacije mnogo mentalno drugačije, njihov pravac razvoja je drugačiji od onoga što im nude roditelji koji su to (kao naslijeđe) ponijeli iz svojih porodica, kao i škola koja je, kako je kazala,  apsolutno zastarjela i sa svojim planovima i programima doprinosi tome da je djeci na času dosadno.

- Neprimjenjivost svega toga, komunikacija s puno kritike i prigovora i nerazumijevanje između djece i roditelja, doprinijela je tome da je danas najteže odgajati djecu. Dok ne spustimo sopstveni ego i ne shvatimo da nastaje generacija koja raste bez emocija, nećemo krenuti dalje - naglasila je.       

Ističe da svaki roditelj treba da postavi pravila ponašanja u svojoj porodici te nađe kazne i sankcije koje njegovom djetetu nešto znače (naravno sve osim fizičkog kažnjavanja). Dijete, kaže Bajraktarević, ne treba hvaliti za stvari koje su uobičajene i ne dozvoliti da bude centar svijeta, ali treba isključiti bezuslovnu ljubav i naučiti ih da sve treba da zasluže, da zasluže osmjeh i razgovor sa roditeljima...   

- Kad dijete raste bez kazne i sankcije, kad mu se aplaudira za svaku sitnicu tad ono traži sve više, a roditelj više nema šta da ponudi. Čak i materijalno kao nadoknada, vremenom gubi funkciju - istaknula je. 

Kad govori o kaznama, naglašava da dolazi u obzir sve osim fizičkog kažnjavanja kao i stalnog prigovora, cinizma, sarkazma ili ironije u komunikaciji sa djecom jer se tad oni povlače u svoj svijet, a roditelj gubi priliku da ikada stigne do njih. 

Direktor ustanove "Porodično savjetovalište" Senad Alić kaže da je današnji događaj organiziran na zahtjev kako roditelja, tako i stručnjaka, a kao podrška odgojnom procesu, porodici i porodičnom sistemu.  

Manifestacija pod nazivom "Odgoj danas" organizirana je u okviru Dječije nedjelje, a obuhvata i radionice za djecu.        

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.