2.4.2018. 14:35
0
Gumene igračke za kupanje pune bakterija
Švajcarski i američki naučnici utvrdili su da su dječije gumene igračke sa kojima se kupaju pune različitih bakterija.

Istraživači su prebrojavali mikrobe koji su plivali unutar žutih patkica i rekli da je tečnost koja se isprazni kada se stisnu sadržala “potencijalno patogene bakterije” u četiri od pet provjeravanih igračaka, navodi AP.

Kako se navodi, pronađene bakterije uključuju Legionellu i Pseudomonas aeruginosa, bakteriju koja se često vezuje za bolničke infekcije.

Naučnici su bili iznenađeni jako velikom kolicinom i do 75 miliona ćelija po kvadratnom centimetru i raznim drugim bakterijama i gljivicama u patkama.

Dok određene količine bakterija mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema djece, neke mogu takođe dovesti do infekcija oka, ušiju i crijeva, rekli su istraživači.

Studiju su sproveli švajcarski Federalni institut za vodene nauke i tehnologiju i Univerzitet Ilinois, a objavljena je u časopisu “Biofilms and Microbiomes”.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.