12.4.2018. 16:56
0
Rečenica koju roditelj nikada ne treba da kaže
Za roditeljstvo ne postoji univerzalni priručnik. Svaki roditelj odgaja dijete na najbolji način koji zna. Odgovoran je to posao, ali kada znate da ulažete u dijete kako bi izraslo u kvalitetnu osobu onda tako nešto nema cijenu. Iako im u svakom trenutku želimo sve ono najbolje, može se dogoditi da napravimo grešku, a da toga nismo ni svjesni. Lako je upirati prstom na tuđe dijete i kriviti roditelje kako su ga loše odgojili, ali ne možete znati šta vas možda čeka u životu.
Djeca su samo djeca

Nemojte pretpostaviti da svoje dijete odgajate u sigurnom okruženju i da će se uvijek besprekorno ponašati i da nikad neće učiniti ništa loše. Djeca su samo djeca, i ne, to nije nikakav izuzetak za njihovo loše ponašanje. Međutim, djeca nisu sposobna da donose zrele odluke kao odrasli jer su eto, samo djeca. Čak i odrasli nekad ne donose racionalne odluke, a to isto onda očekujemo od svoje djece. Nije pravedno, zar ne?

Možda ste kao majka imali sreće i odgojili ste savršeno dijete, tinejdžera i mladu osobu, ali ako se borite najbolje što znate i možete kako biste bili dobar roditelj, a na kraju ostanete u šoku i nevjerici jer je vaše dijete uradilo nešto neprimjereno, dobrodošli u klub. Neka vas utješi misao da neke najbolje životne lekcije naučimo upravo iz greška koje napravimo. Takođe, imajte na umu da čak i ona djeca koja su izuzetno pristojna i pametna ponekad urade nešto što od njih ne biste nikada očeklivali, a to u većini slučajeva zapravo ima jako malo veze s načinom odgoja.

Pružite podršku i razumijevanje

Ako ste na teži način naučili lekciju i iz rečnika izbacili rečenicu: “Moje dijete to nikada ne bi to uradilo”, podijelite onda to saznanje i s drugim roditeljima, piše Scary Mommy. Nemojte glumiti savršenu porodicu pred drugima, već budite otvoreni i priznajte kroz kakve ste sve neprijatne situacije prolazili.

Podsjetite sve one mame koje misle da se tako nešto njima ne može nikada dogoditi. Ponavljanje razreda ili nepredvidljivo ponašanje kada uđu u pubertet nisu tako nerealne situacije. Umjesto da porodicama koje prolaze kroz težak period kažete da vaše dijete tako nešto ne bi nikada uradilo, pružite im samo podršku i razumijevanje bez osuđivanja. Jer sve nas dijeli samo jedan trenutak i jedna loša odluka našeg djeteta da nas pretvori u porodicu koju ste donedavno osuđivali. Stoga, sljedeći put samo recite: “To je vrlo lako moglo da bude i moje dijete. Reci mi kako mogu da ti pomognem”.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.