28.5.2018. 15:12
0
Zašto su tinejdžeri toliko povodljivi u društvu vršnjaka
Tinejdžerima samopouzdanje može da padne u trenutku, jer se nalaze u najosjetljivijem dobu.
Stručnjaci kažu da je samosvijest povezana sa određenim reakcijama u tijelu i mozgu koje kulminiraju upravo u doba adolescencije.

Istraživači sa Fakulteta psiholoških nauka na Univerzitetu Harvard su pratili 69 osoba starosti između osam i 23 godina, u situacijama kada su vjerovali da ih posmatraju vršnjaci.

Cilj je bio da utvrde da li u tim trenucima kod tinejdžera dolazi do intenzivnijih emocionalnih reakcija nego u drugim okolnostima.

Li Somervil, vođa istraživanja kaže da je odgovor bio potvrdan, jer u ovom dobu samosvjesna emocija, fiziološka reakcija i aktivnost u određenim područjima mozga dostižu vrhunac kao odgovor na posmatranje i prosuđivanje od drugih osoba.

“Dok ih neko posmatra, dolazi do veće povezanosti između dva područja mozga – medijalnog prefrontalnog korteksa i strijatuma. Prvi je zadužen za regulaciju emocionalnih stanja, a drugi za ponašanje i djelovanje”, navodi ona.

Upravo zato se adolescenti upuštaju u rizične situacije, pogotovo kada se nalaze u društvu vršnjaka.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.