27.11.2018. 14:53
0
Roditelji, ne stavljajte cuclu u med
FDA upozorava u kom dobu kod mališana postoji opasnost od botulizma prouzrokovanog korišćenjem meda.

Američka uprava za hranu i ljekove FDA upozorila je roditelje da djeci mlađoj od godinu dana ne treba davati med, pa čak ni onaj koji se nalazi u ili na cuclama.

U Teksasu je četvoro djece hospitalizovano sa dijagnozom botulizma nakon korišćenja specijalnih cucli koje sadrže med. One su na ovo tržište stigle iz Meksika, ali su slične pronađene širom Sjedinjenih Američkih Država, prema podacima FDA.

Botulizam je rijetka bolest, a često može biti i fatalna. Nju prouzrokuje botulinski toksin, koji može dovesti do problema sa disanjm, poteškoća u govoru ili gutanju, pa i do slabosti i paralize facijalnih mišića.

Kod djece mlađe od 12 mjeseci, simptomi se obično manifestuju kroz zatvor, praćen slabim apetitom. Bebi se smanjuje kontrola glave i otežano diše.

Poznato je da je med povezan sa botulizmom u mlađem dobu, ali za odrasle i djecu stariju od godinu dana ova namirnica je apsolutno bezbjedna za upotrebu. FDA upozorava roditelje i staratelje da ne daju bebama cucle potopljene u med ili one koje ga već sadrže. Pozvane su i onlajn maloprodaje da prekinu prodaju ovakvih proizvoda, a radi se i na otkrivanju i pronalaženju distributera takve prodaje identifikuju.

“Ukoliko ste kupili cuclu punjenu medom, momentalo prestanite da je koristite”, poručuje FDA preko Tvitera.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.