24.12.2018. 14:57
0
Roditelji, oprez: Dijete se ugušilo perlicama ogrlice za zube, ova država ih je odmah zabranila
Roditelji se upozoravaju da hitno prestanu koristiti ogrlice koje navodno ublažavaju bol prilikom izbijanja zubića nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila da nisu sigurne.

Nedavno se tokom spavanja zadavilo 18-mjesečno dijete, dok se sedmomjesečna beba gotovo ugušila perlicama drvene narukvice za zube, izvijestila je FDA.

Majke i očevi koriste ogrlice i narukvice kad su djeca ponekad nervozna i plačljiva prilikom izbijanja zubića da bi ublažili nelagodu. Na taj način beba ima nešto što može žvakati i potiče zube da lakše izbiju.

Proizvođači jantarnih ogrlica tvrde da smola u ogrlicama pomaže ublažiti upalu i bol.

Međutim, FDA upozorava da ogrlice djecu dovode u opasnost od povreda i smrti.

- Znamo da su ogrlice i proizvodi za žvakanje postali sve popularniji među roditeljima koji žele djeci olakšati bol, ali pojavili su se ozbiljni rizici, a to nas brine. Djeca su u opasnosti od ozbiljnih povreda koje takvi predmeti mogu uzrokovati, pa čak i smrti - upozorio je predstavnik FDA, piše Avaz.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.