29.6.2019. 22:40
0
Nauka potvrdila: Maženje bebe utiče na razvoj njenog mozga
Maženje beba pomaže u razvoju njihovog mozga, pogotovo kod onih prerano rođenih, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology, a sprovedeno na 125 beba u Nationwide Children’s bolnici u Kolumbusu.

Naučnici su došli do zaključka da zagrljaji podstiču posebnu reakciju u bebinom mozgu neophodnu za uspostavljanje socijalnih i emocionalnih odnosa, kao i za pravovremeni razvoj nervnog sistema. Budući da vizuelni sistem novorođenčadi još nije dovoljno razvijen, njihov razvoj uvelike zavisi od dodira i zvuka. Da bi vidjeli kako novorođenčad reaguje na dodir, istraživači su posmatrali njihov mozak, prenosi CDM. 

Što je beba imala više dodira sa svojim roditeljima i bliskim ljudima, to su reakcije u njihovom mozgu bile izraženije.

“Nježan dodir, naročito onaj ‘kožom na kožu’, samo je jedna od važnijih stvari koju roditelji mogu učiniti za svoje bebe”, istakla je dr Natali Majtre, jedna od istraživača.




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.