29.10.2019. 20:47
0
Kako olakšati i djetetu i sebi neočekivane izljeve bijesa
Temper tantrumi ili izljevi bijesa neugodni su za djecu i roditelje. Gotovo svatko se s njima suočio, a često se događaju u potpuno neočekivanom trenutku. Da na tantrume nisu imuni ni slavni, dokazale su domaća voditeljica Nevena Rendeli, kao i američka glumica Jana Kramer.

Psihologinja Lisa Damour duže vrijeme radi na načinima za olakšavanje takvih situacija djeci i sebi pa ih je objavila na društvenim mrežama. Mnogi roditelji su joj zahvalili na stručnim savjetima i dijele ih među sobom.

Kako je napomenula na početku, napravite pauzu između svakog koraka da provjerite djeluje li i smiruje li se dijete. Ako ne, prijeđite na idući korak.

1. Saslušajte dijete bez upadanja.

2. Pokažite empatiju tako da djetetu kažete: “To je problem” ili “Žao mi je što se to dogodilo.”

3. Dajte djetetu potvrdu problema i recite mu: “Imaš pravo biti ljut/tužan/uznemiren” ili “Isplači se, to će ti sada pomoći.”

4. Ponudite djetetu utjehu. “Postoji li nešto što mogu učiniti?”, “Bi li pomoglo malo čaja?”, “Želiš li zagrliti psa?”

5. Izrazite razumijevanje i recite djetetu: “Koliko god ti je sada teško, uvjeren/a sam da će proći.”

6. Ponudite rješenje problema: “Želiš li moju pomoć da ovo prevladaš?” Ili “Imaš li ideju što bi moglo pomoći da se osjećaš bolje?”

7. Razdijelite problem i pojasnite djetetu što možete, a što ne možete promijeniti.

8. Promislite s djetetom o mogućim rješenjima za onaj dio problema na koji možete utjecati, odnosno promijeniti ga.

9. Pojasnite djetetu da prihvati ono što ne može mijenjati riječima: “Uvijek postoje neke stvari s kojima moramo živjeti” ili “Fokusiraj se na one stvari koje možeš promijeniti.”, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.