9.6.2021. 11:31
0
Počinje kampanja podizanja svijesti o trgovini djecom u BiH
Udruženje "Novi put", u suradnji sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, realizira projekat podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini pod sloganom "STOP trgovini djecom".

Kampanja se provodi uz podršku zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe "Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini".

Cilj kampanje je podizanje javne svijesti o rizicima i svim pojavnim oblicima trgovine djecom među djecom i mladima, njihovim porodicama, starateljima, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, nadležnim institucijama, kao i sprječavanje i umanjenje rizika od postajanja žrtvom trgovine djecom u BiH, kroz umrežavanje nevladinog i vladinog sektora i povećanje informiranosti opće javnosti.

Procjenjuje se da je trenutno u svijetu 1,2 milijuna djece žrtava trgovine ljudima, koja se iskorištavaju protiv svoje volje.

Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima i djecom.

Covid-19 je povećao siromaštvo te smanjio pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. 2020. godine je identificirano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 35 žrtava bilo maloljetno.

Kampanja će se provoditi tokom lipnja 2021. godine u ciljanim regijama povećanog rizika za trgovinu djecom na širem području BiH, odnosno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te regijama Banjaluke, Modriče, Bijeljine i Trebinja, u partnerstvu s organizacijama članicama Mreže “RING” i u saradnji sa institucijama nadležnim za sprječavanje trgovine ljudima.

Kampanja će se provoditi kroz javne događaje i online kampanju, a počinje 10. lipnja uličnom akcijom u Banja Luci.

Kroz kampanju i ukupnu projektnu akciju pruža se doprinos boljoj informiranosti djece, mladih, građana/ki o najčešćim pojavnim oblicima i rizicima trgovine djecom, kao i povezivanju šireg kruga aktera iz nevladinog i vladinog sektora u zajedničkim aktivnostima prevencije i borbe protiv svih oblika iskorištavanja djece, priopćeno je iz Udruženja "Novi put".

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.