15.12.2023. 18:44
0
Zvanični podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH: Čak 30 posto djece nije vakcinisano
FOTO: Ilustracija
Alarmantan je podatak da u Federaciji BiH više od 30 posto djece nije vakcinisano protiv velikog kašlja ili hripavca. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), 68,9 posto djece je vakcinisano prošle godine, što je nedovoljno za kolektivni imunitet. Za to je potrebno 90 posto vakcinisane djece, piše Avaz.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je na nivou Federacije BiH u 2022. godini zabilježen niži obuhvat vakcinacije protiv pertusisa (velikog kašlja, hripavca), odnosno petovalentnom vakcinacijom u odnosu na ciljne vrijednosti. Vakcinalni obuhvat u primarnoj vakcinaciji s tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto.

- Veliki kašalj ili hripavac je vakcinalno preventabilna bolest. Apeliramo na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe vakcinaciji djece u skladu s kalendarom imunizacije u Federaciji BiH jer je vakcinacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti. Odgodom ili odbijanjem vakcinacije djeca se izlažu riziku od obolijevanja od zaraznih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice - kazali su nam iz Zavoda.

Prema riječima pedijatrice Gordane Vuković, za bebe je veliki kašalj opasan jer se češće javljaju komplikacije.

- Nekompletno vakcinisana djeca mogu oboljeti od velikog kašlja i ona mogu prenijeti ostaloj djeci bolest. Nažalost, danas je nizak procenat vakcinisane djece i zato raste broj oboljelih, a za to je kriv antivakcinalni lobi - jasna je dr. Vuković.

Bolest, kaže, traje oko sto dana. Prvo ide kataralna faza, zatim faza zacehnjivanja i onda faza oporavka. Najčešće su komplikacije u djece do godinu, a to su upala pluća, povrede usljed naprezanja i encefalopatije.

Učestalost velikog kašlja ili hripavca je najveća među nevakcinisanom djecom, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH te ističu da se vakcinacija protiv hripavca preporučuje za svu djecu, predtinejdžere i trudnice.

- Vakcinacija protiv hripavca je u Federaciji BiH obavezna i vrši se kod djece u dobi od 2 mjeseca do navršenih 7 godina i ona se provodi kombiniranim petovalentnom i četverovalentnom vakcinom prema kalendaru imunizacije u Federaciji BiH - naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Od velikog kašlja mogu oboljeti i vakcinisani, ali su simptomi veoma blagi, piše Avaz. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.