15.10.2017. 15:35
0
Ove sobne biljke su opasne za djecu
Kad propuze i prohodaju, djeca kreću u „istraživanje terena” istražuju sve djelove stana, kuće, dvorišta, te bi tada trebalo posebno povesti računa o bezbjednosti. Kako bi zaštitili mališane, potrebno je da znage koje sobne biljke su otrovne, kako bi ih uklonili iz doma.
Evo male pomoći…

Od fikusa suze oči. Ako dijete dotakne ovu biljku, pojaviće se iritacija na koži. Dijete će da osjeća peckanje i svrab. Međutim, ako proguta dio lista fikusa, osjetiće peckanje u grlu, uz otežano disanje.

Klinija je izuzetno otrovna biljka. Pravi problem nastaje ako je dijete proguta. Jak otrov iz lis ga i stablljike nadražuje sluzokožu. Dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja.

Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre.

Ciklama, raznobojna i ljupka, lijep je ukras u svakom kutku. Međutim, ukoliko: se u rukama djegeta nađe korijen ove biljke, pa ga ono izmrvi i proguta, i sadržaj stigne do želuca izazvaće jaku mučninu, bolove u stomaku i povraćanje.

Rododendron krase cvjetovi bijele, plave ili crvene boje. Rijetko koga ostavlja ravnodušnim, a naročito djecu. Za razliku od ciklame kojoj je otrovan samo korijen, kod ove ukrasne biljke svaki je dio otrovan, posebno listovi. U slučaju trovanja, dijete će osjetiti peckanje u grlu, mučninu i bolove u stomaku.

Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Cijela biljka je otrovna, naročito stabljika. Ukoliko slučajno dospije do usne, otiče jezik i javljaju se smetnje u govoru.

Filadsndron takođe sadrži kalcijum-oksalat. Cijela biljka je otrovna.

Iako spadaju u srednje otrovne biljke, hrizanteme mogu da izazovu lokalni dermatitis. Ima lukovicu koja je izuzetno ogrovna, kao i ostali djelovi biljke. Veće količine (ako se unesu u organizam) mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Oleander sadrži toksične glikozide, koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista, piše Dan.

 (Alen Avdić)
SobaBiljke
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.