5.11.2017. 12:16
0
Tradicionalni recept za domaći sapun
Nekada je svako domaćinstvo imalo bar po jedan sapun iz domaće radinosti. Prepoznatljivi po njihovoj boji, oni su korišćeni za razne svrhe, a uvek sa sećanjem na bake i majke koje su ga pravile. Danas se pri pravljenju ovih sapuna dodaju različiti prirodni sastojci, a mi vam dajemo osnovni recept koji kasnije možete dopunjavati.

Kada se radi o pravljenju domaćeg sapuna važi jednostavna formula:

 VODA + MAST + KAUSTIČNA SODA = SAPUN

Sastojci koji su vam potrebni:

50ml vode,
1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida),
100g svinjske masti
Način pripreme domaćeg sapuna
Sipajte vodu u staklenu posudu i dodjte joj natrijum hidroksid mešajući. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa razmućenom kaustičnom sodom. Mešajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Ostaje vam samo da ostavite sapun da se ohladi.

Dodatni saveti
potreban je oprez pri rukovanju natrijum hidroksidom. Da bi izbegli opasnost, pobrinite se da deca i ljubimci ne budu u blizini, da ne bi došlo do prosipanja.
da li se sapun skuvao možete proveriti tako što ćete umočiti nož u sapun. Ako se masa oko noža stvrdne, sapun je skuvan.
vaš sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su kafa, etarska ulja, paprika, lavanda, mekinje, ruzmarin, kako biste iskoristili korisna svojstva koje ovi dodaci mogu imati.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.