24.4.2022. 12:29
0
Kako da se ponašate u slučaju zemljotresa: Šest savjeta koji vam mogu spasiti život bilo da ste napolju ili u kući
Bosnu i Hercegovinu noćas je pogodio niz zemoljotresa, meteorolozi vjeruju da će se tlo ovdje tresti i tokom dana.

Stoga, veoma je važno da znate kako da se ponašate ako se desi zemljotres i koji su to ključni savjeti koji mogu da vam spasu život.

Potrebno je pronaći zaklon na bezbjednim mjestima u kući poput dovratnika, nosećih zidova, ili ispod stabilnog stola. Svakako je potrebno da se udaljite od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera. Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu. Preporuka je i da ne držite police iznad kreveta.

Kako se navodi na sajtu MUP-a, istraživanja su pokazala da najviše povreda nastaje kad ljudi pokušavaju da izađu iz zgrade za vrijeme potresa. Zato je preporuka da se ne izlazi dok se za to ne stvore uslovi. Iz prizemne zgrade ili sa prvog sprata može se izaći na otvoren prostor, ali samo ako postoji bezbjedna udaljenost od višespratnica. Nemojte koristiti liftove i stepenište, niti izlaziti na terasu, prenosi Kurir.

Opasnost od odrona nakon zemljotresa: Auto-moto savez izdao upozorenje za područje Hercegovine

Kao što treba da znate koji su noseći zidovi, treba da znate i gde se i kako isključuju voda, struja i gas, jer je potrebno to da uradite u slučaju zemljotresa. Ukoliko ste koristili bilo koji izvor toplote, isključite ga kada se potres smiri. U slučaju da dođe do požara, pokušajte da ga ugasite i obavijestite lokalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

Ako je do potresa došlo dok ste na ulici, udaljite se od ulične rasjvete, električnih kablova i zgrada – vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično. Zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Ako ste se, ipak, zatekli u automobilu kada je došlo do zemljotresa, zaustavite ga ako to dozvoljava situacija u saobraćaju, ali izbjegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova. Kada potres prestane, možete nastaviti vožnju, ali budite obazrivi za slučaj da je došlo do oštećenja.

Moguće je da će doći do dodatnih potresa, zato, ako je objekat oštećen, napustite ga smireno, bez panike i po redu – majke sa djecom, stari, bolesni, osobe sa invaliditetom itd. Ako osjećate miris gasa ili vidite pokidane kablove, ne palite sveće, šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. U stanu uvek treba da imate baterijsku lampu, tranzistor i baterije. Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile.


(Admir O.)

Zemljotres
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.