21.10.2015. 22:08
0
Ruska ekonomija pretrpila veliku štetu, Obama tvrdi da su Rusi na koljenima
Ruska ekonomija je pretrpjela veliku štetu zbog zapadnih sankcija i nižih cijena nafte, pri čemu se ove godine očekuje smanjenje privrednog rasta za 3,9 odsto dok će sljedeće godine zabilježiti porast od svega 0,7 odsto, saopćio je danas zamjenik premijera Igor Shuvalov.

"Ruska ekonomija nije u rasulu, uprkos izjavama naših pojedinih partnera, ali ja ne mogu da kažem da nam je privreda u dobrom stanju" izjavio je Shuvalov danas pred državnim parlamentom, prenosi AP.

Ove godine u Rusiji je zabilježen pad prosječnog prihoda prvi put u posljednjih 15 godina.

"Očekujemo pad i smanjivanje realnih prihoda naših građana", rekao je Shuvalov i dodao da je "potpuno pod kontrolom države."

Shuvalov je ovom prilikom citirao statističke podatke koji kažu da je tržište rada stabilno, stopa nezaposlenosti pala na 5,2 odsto sa septembarskih 5,3 odsto. Stopa nezaposlenosti je u oktobru prošle godine bila 5,1 odsto.

Zbog smanjenja raspoloživog dohotka i pada potrošnje, Svjetska banka očekuje da će stopa siromaštva u Rusiji da se poveća sa 10,8 odsto iz 2013. godine na 14,2 odsto u 2015. i 2016. godini.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je početkom godine da je ruska privreda "na koljenima".

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.