12.1.2016. 17:15
0
Bankari upozoravaju: Prodajte sve, ovo je ozbiljno!
Royal bank of Scotland savjetuje svojim klijentima da se pripreme za “kataklizmične godine”. Prema analizi te banke, glavne berze mogle bi da potonu za petinu, a cijena nafte može pasti na čak 16 dolara za barel.

- Prodajte sve osim kvalitetnih obveznica. Riječ je o povratku kapitala, a ne vraćanju na kapital. U prepunoj sali, izlazna vrata su uvijek mala, poručili su iz tima banke koji se bavi kreditnim rizicima, prenosi B 92.  

Analitičari RBS banke upozoravaju da se tržišta ponašaju isto kao pred krizu 2008. godine. 

- Kina je pokrenula veliku lavinu svojim korekcijama. Imaju vrlo visok nivo duga (gledano za BDP) s ozbirom da su tržite u razvoju. Gomilaju dug nevjerovatnom brzinom. Akcije i krediti postali su vrlo opasni, a mi smo u posljednje dve godine tek počeli da se oporavljamo, kaže Andrew Roberts, glavni analitičar banke. 

On kaže da se svjetska trgovina i obim kredita smanjuju, što je "loš koktel za korporativne bilanse i zarade po akcijama. Kako ističe, to je posebno loše, s obzirom na to da je globalni dug dostigao rekordne nivoe. 

On predviđa da će evropske i akcije na Wall Streetu pasti 10 do 20 posto ove godine. Londonski indeksi, kaže, potonuće još niže. 

- Londonsko tržište je veoma osjetljivo na negativne šokove. Svi koji ulažu u naftne i rudarske kompanije i misle da je dobit od njih zagarantovana, otkriće da to uopšte nije tako sigurno ulaganje, rekao je Roberts. 

Nafta će pasti na oko 26 dolara po barelu, da bi u nekom trenutku dostigla nivo od 16 dolara. Naše prognoze su da se to neće desiti ove godine, ali nije ni tako daleko. Cijena nafte će padati sa padom globalne tražnje i neće imati gde da se skladište zalihe. 

RBS u svojoj analizi navodi da je "paralizovana Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nesposobna da reaguje na usporavanje rasta privrede u Aziji, trenutno ključnoj regionu za globalnu potražnju za naftom". 

Robertsov tim je dodao i da će se rizici, koji su do sada pogađali tržišta, pojačati u 2016.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.