11.2.2016. 19:44
0
Rasprodaja dionica banaka gora nego u osvit krize 2008.
Iako su u srijedu znatnije porasle, to je tek neznatno ublažilo katastrofalnu izvedbu dionica evropskih banaka tokom ove godine uslijed rastućih bojazni o novoj bankovnoj krizi. Od početka godine vrijednost evropskih banaka srušila se za četvrtinu, odnosno 240 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da se razlog krije u razmišljanjima investitora da će rastući val makroekonomskih problema, poput usporavanja kineske ekonomije i pada cijena nafte izbrisati sve pozitivne učinke osmogodišnjeg rezanja troškova, čišćenja bilanci te izbjegavanja davanja rizičnih plasmana. K tome, banke i dalje "sjede" na lošim kreditima, što bi se moglo pokazati kobno u slučaju makroekonomskih problema, pa se neki pribojavaju da su banke nedovoljno kapitalizirane.

O razmjerima skeptičnosti investitora govori podatak da je trenutna rasprodaja bankovnih dionica gora nego 2008., u osvit globalne finansijske krize. Naime, STOXX Europe indeks banaka oslabio je 24 posto dok je prije osam godina pao "samo" 17 posto. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su cijene instrumenata osiguranja duga (CDS) za Deutsche Bank, HSBC, Barclays i Standard Chartered blizu najviših nivoa u 10 godina.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da je Evropa danas mnogo spremnija na eventualnu bankovnu krizu nego prije osam godina. 

"Ovo nije još jedna finansijska kriza. Banke su u mnogo snažnijoj poziciji nego prije nekoliko godina", kaže za CNBC Alex Dryden, analitičar JP Morgana.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.