25.6.2016. 16:24
0
Haos na Otoku: Strmoglav pad funte nakon Brexita, mnoge kompanije već izgubile desetine miliona funti
Velika potražna za zlatom, potop cijena nafte, berze u debelom minusu i strmoglav pad funte prve su finansijske posljedice odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, prenosi Kurir.

Piše: Haris Ahbabović

Cijena zlata skočila za čak osam odsto, na 1.316,05 dolara za uncu, što je najviši nivo u poslednje dvije godine, a stručnjaci procjenjuju da bi cijena zlata mogla dostići 1.400 dolara za uncu. Istovremeno je skočila i potražnja za švicarskim frankom, koji je poslije zlata najsigurnija luka ulagačima, a također su ojačali dolar i jen, dok je euro oslabio u odnosu na ove dvije valute.

Uslijedio je potop na svjetskim berzama, te su akcije 100 najlikvidnijih kompanija na londonskoj berzi u momentu izgubile čak 100 milijardi funti. Evropsle berze pale su za 10 odsto,  Tokijska za osam odsto, Hongkonška je za više od četiri odsto, a Seulska i Sidnejska berza su pale za po više od tri odsto. 

Vijest o Brexitu oborila je i svjetske cijene nafte, i to za više od šest odsto, budući da jačanje dolara u odnosu na funtu i visokoprinosne valute naftu čini skupljom za korisnike drugih moneta.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.