21.7.2016. 11:53
6
Zbog čega su zatvorene sarajevske pijace: Radnici bez prijave, a vlasnici voze skupocjene automobile
Porezna uprava FBiH nije zatvorila objekte na sarajevskim pijacama zbog nepostojanja fiskalnih kasa već je 231 objekat zatvoren uglavnom zbog toga što nisu bili registrovani za obavljanje djelatnosti ili zbog toga što je u tim objektima radilo čak 95 neprijavljenih radnika, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria iz Porezne uprave Federacije FBiH.

Inspekcija je u samo nekoliko posljednjih sedmica zapečatila više pijaca u Sarajevu. Prvo je zapečaćena pijaca na Otoci. Ne radi ni pijaca na Ciglanama. U Vogošći štandovi također prazni. Ranije su zatvoreni štandovi u Zenici. Slično se očekuje i u drugim gradovima u BiH. 

- Pojedini trgovci godinama rade bez odobrenja za rad. Uz to ne prijavljuju radnike, ne plaćaju poreze… Voze automobile skuplje od 100 hiljada maraka, a ipak kritiziraju rad Uprave zbog zatvaranja objekata… Porezna uprava FBiH želi porezne obveznike uvesti u sistem i s njima graditi partnerske i transparentne odnose zasnovane na zakonu – rečeno je za Patriju iz Uprave.

Kada su u pitanju fiskalne kase na pijacama, iz Uprave objašnjavaju da prema sadašnjim propisima ovi objekti nisu dužni imati fiskalne uređaje. Obaveza posjedovanja fiskalnog uređaja i izdavanja računa je propisana Zakonom o fiskalnim sistemima, s tim što Vlada Federacije BiH može svojom odlukom određene djelatnosti izuzeti od ove obaveze, piše Patria. 


(Anesa Agović)

6
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.