29.9.2016. 21:24
0
Papić: Svaki sedmi ili osmi zaposleni u BiH radi u administraciji, to je previše
FOTO: Žarko Papić
U junu ove godine Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine evidentirala je nešto više od 725.000 zaposlenih u zemlji i oko 520.000 nezaposlenih, piše NAP.

Analitičare naročito zabrinjava to što oko 90.000 zaposlenih radi u administraciji, i koji su ogroman teret ionako krhkoj privredi Bosne i Hercegovine.

Ekonomski analitičar Žarko Papić rekao je da svaki sedmi ili osmi zaposleni čovjek u zemlji radi u administraciji, što je previše. 

- To proizvodi fiskalni deficit, koji se pokriva uglavnom iz kredita, što je stravično – rekao je Papić za BHT1. 

Ekonomiju Bosne i Hercegovine dodatno opterećavaju javne kompanije, u kojima najčešće radi više radnika nego što je to potrebno. Do takvog stanja došlo je jer su vladajuće političke partije prekomjerno zapošljavale stranačke kadrove, koje ima kasnije služe kao sigurna glasačka mašinerija. U javnim kompanijama plate su bolje nego u privatnim firmama, a uz to radi se mnogo manje, piše NAP.


(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.