25.11.2016. 18:03
0
Sindikat traži povećanje 'minimalca' u RS-u
Iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS) ukazali su danas da je potpisivanje općeg kolektivnog ugovora i povećanje najniže plaće najvažniji zadatak svih socijalnih partnera.

To je, upozoravaju, obaveza prema radnicima u privredi, koji odavno, neopravdano, imaju najniži životni standard.

I plaće zaposlenih u građevinarstvu u RS-u su znatno niže od entitetskog prosjeka, i u oktobru su iznosile 547 KM, izračunali su u Savezu sindikata RS-a.

Nešto malo veće zarade imali su radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije i to 552 KM, zatim radnici u djelatnosti turizma i ugostiteljstva - 556, u trgovini - 583 KM, a koje su pokrivale troškove potrošačke korpe sa svega oko 27 do 31 posto. 

U RS-u najviše prosječne neto plaće i u oktobru ove godine isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i u osiguranju i to 1.310 KM i bile su više u odnosu na septembarsku zaradu za 0,85 posto.

Najniže plaće primili su radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i to svega 521 KM i bile su manje za 0,76 posto u poređenju s plaćama iz prethodnog mjeseca. 

Istovremeno potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u RS-u u oktobru je koštala 1.867,28 KM, a prosječna isplaćena neto plaća za ovaj mjesec u iznosu od 837 KM pokrivala ju je sa svega 44,82 posto.

U oktobru su potrošačke cijene u odnosu na septembar 2016.  bile više za 1,4 posto, a najviše je poskupjelo stanovanje, voda, električna energija te drvni energenti i to za 11,1 posto, odjeća i obuća za 1,9 posto. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.