15.2.2017. 11:18
0
Finansijski sektor podigao Wall Street do novih rekorda
Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak dosegli nove rekordne nivoe, četvrti dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu finansijskog sektora nakon što je predsjednica Fed-a Janet Yellen kazala da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata.

Dow Jones indeks ojačao je 0,45 posto, na 20.504 boda, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 2.337 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 5.782 boda.

Najviše su jučer, 1,2 posto, porasle cijene dionica u finansijskom sektoru kojem odgovara povećanje kamata.

Predsjednica američke centralne banke kazala je da bi odgađanje povećanja kamata moglo natjerati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju. U izvještaju Kongresu Yellen je izrazila i nesigurnost u vezi ekonomske politike predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je najavio smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američke ekonomije. Ali to će utjecati i na rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procjenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.

Na evropskim berzama jučer je trgovano oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 7.268 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 11.771 bod. Pariški CAC ojačao je 0,16 posto, na 4.895 bodova.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.