19.3.2017. 13:11
1
Dobit KJKP "Tržnice - pijace" povećana za 460 posto
Preduzeće "Tržnice-pijace" Sarajevo u 2016. ostvarile su najbolji rezultat u posljednjih 20 godina kada je u pitanju poslovna dobit. Dobit preduzeća u 2016. iznosi 833.000 KM u brutu, što je za 460 posto više u odnosu na 2015. - kazao je u razgovoru za Fenu direktor KJKP "Tržnice-pijace" Sarajevo Jasmin Terović.
Ovo preduzeće je uradilo plan poslovanja za 2017. koji je usvojen na organima preduzeća, a u ovoj godini planiran je i nastavak sanacije fasade Gradske tržnice, objekta koji je prepoznatljiv po svom izgledu.

- Gradska tržnica je proglašena historijskim nacionalnim spomenikom i kao takva zaslužuje da joj se vrati sjaj i izvorni izgled. Postavljanjem skele na objektu Gradske tržnice "Markale" započinju radovi na njenoj sanaciji, restauraciji fasade i sanaciji krova - navodi.

KJKP "Tržnice - pijace" Sarajevo također radi na izradi idejnih rješenja za unapređenje poslovnih jedinica koji se nalaze na devet lokacija na području Kantona Sarajevo, a to su Ilidža, Ali-pašino Polje, Dobrinja, pijace Kvadrant na Otoci, Grbavica, Vogošća, Ciglane, Telali i Markale.

Terović se nada da će ovo preduzeće uz podršku Vlade KS-a i iz vlastitih sredstava na tim objektima stvoriti bolje uvjete za poslovanje u 2017.

- U fazi smo izrade projekta zasađivanja jagodičastog voća, odnosno malina na našem prostoru na Stupu gdje preduzeće gazduje s 15 duluma zemljišta na kojoj se ne nalazi ništa. Zemljište na kojem je samo trava je ograđeno i dok ne dođemo do neke ozbiljnije investicije kao što je bosanska veletržnica, sarajevska veletržnica, možemo ga iskoristiti za sadnju malina, i u saradnji s Ministarstvom privrede KS-a mislim da ćemo uspjeti u tome - kazao je Terović.

Očekuje da će s početkom jeseni imati prve sadnice na tom prostoru na Stupu, gdje će na oko 15.000 m2  imati posađenu malinu.

- Nadam se da ćemo nakon toga tu malinu uspjeti plasirati dijelom na naše pijace. A ono što ne budemo mogli plasirati na našim pijacama napravit ćemo ugovor s nekim od otkupljivača da bi otkupili od preduzeća - navodi.

Kaže da je za pijacu Vogoća urađen novi idejni projekt koji obuhvata savremenu pijacu, tržnicu i  stambeno-poslovni dio.

Radi se i na izradi idejnoj rješenja za pijacu Ali-pašino Polje, gdje bi trenutnu pijacu, u koju od rata nije ulagano, prepravali na novi savremeniji prostor, a sve u dogovoru s Općinom Novi Grad.

Terović je naglasio će se u saradnji s Općinom Novo Sarajevo ovih dana potpisati ugovor gdje će ilegalni prodavači na pijaci Grbavica biti smješteni u legalne prostore preduzeća, odnosno uradit će se 15 novih montažnih objekata (boksova) u kojima bi oni mogli imati sigurnije rješenje za prodaju svojih proizvoda.

- Kao preduzeće smatramo da je osnovna prednost nas u odnosu na druge tržne centre da građani mogu doći i razgovarati, jer na pijaci se oslikava život jednog grada. Neki građani kada dođu na pijacu vole da se cjenkaju, a neki vole da ostvare živu riječ s prodavcima, tako da je to razlika u odnosu na tržne centre. U tržnim centrima proizvod uzmete s police, stavite u korpu i idete na kasu i platite - dodaje.

Napomenuo je da KJKP "Tržnice - pijace" Sarajevo imaju svoje redovne tekuće obaveze održavanja, te je izrazio nadu da će u ovoj godini popraviti ovaj jako dobar rezultat koji je bio u 2016. godini.

(Fena/Alen Avdić)
KJKPPijace
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.