19.3.2017. 14:12
188
Ivanković Lijanović: Pozivam Vladu FBiH da hitno zaustavi pljačku poljoprivrednih proizvođača
U okviru posjete Unsko-sanskom kantonu, kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH u mandatu 2011.-2015. Jerko Ivanković Lijanović obišao je proizvođače mlijeka, mesa i drugih biljnih i životisnjkih proizvoda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću, piše Patria.
''Po ko zna koji put imao sam se priliku uvjeriti u prirodno bogatstvo naše domovine, posebno područja Unsko-sanskog kantona i vrijedne poljoprivrednike koji ne žele ići sa svoje rodne grude iako je svakim danom sve veći broj onih koji iz ovog kraja odlaze trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope'', istakao je Jerko Ivanković Lijanović koji se uvjerio i u jako težak položaj poljoprivrednika koji je dodatno otežan smanjenjem poticaja i otkupnih cijena koje je on upravo u svom ranijem ministarskom mandatu značajno povećao.

''Položaj poljoprivrednih proizvođača dodatno je otežan smanjenjem poticaja i otkupnih cijena za cca 20%. Kada ste na terenu s ovim ljudima uvjerite se u njihovu iskrenu želju i ljubav prema proizvodnji domaće hrane što je ujedno i garancija za opstojnost stanovništva'', rekao je Lijanović i dodao kako je pored ovako prirodno bogate zemlje i vrijednih stanovnika nedopustiva ovakva pljačka od strane vlasti koja i dalje gaji trend da 80% hrane uvozimo, a samo 20% proizvodimo za vlastite potrebe.

''Ako vlasti nastave sa ovako neodgovornim ponašanjem prema poljoprivredi jako brzo će se desiti ogroman postotak raseljenih poljoprivrednika i imat ćemo vlastitu bogatu zemlju bez naših proizvođača koji će otići u neke druge zemlje da tamo proizvode mlijeko i druge proizvode koji se onda uvoze za našu djecu u BiH.

Koristim priliku i ovim putem pozivam odgovorne u Vladi FBiH da hitno poticaje i otkupne cijene vrate na razinu iz mog mandata jer je dalja pljačka od strane trgovaca, prerađivača i otkupljivača za poljoprivredne proizvođače kao i same Vlade FBiH jednostavno neizdrživa i nedopustiva'', zaključio je Jerko Ivanković Lijanović.

(NAP/Alen Avdić)
188
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.