20.3.2017. 15:28
1
Ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda
Početničke domaće kompanije teže uspijevaju ući u lance marketa. Nužno je platiti određeni iznos da bi njihovi proizvodi bili postavljeni na rafe marketa.
O tom problemu nedavno su razgovarali s kantonalnim ministrom trgovine Mirsadom Gluhićem koji je najavio novi sastanak s predstavnicima trgovinskih lanaca. Kako kaže, ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda. 

Za nešto više od dvije godine postojanja farmaceutska kompanija iz Gradačca uspjela je stvoriti više do 200 proizvoda, od čega su više od 80 proizvoda kozmetički preparati i dodaci prehrani.

- Plasman je prvenstveno u BiH, zatim zemlje regiona i EU, a nadamo se i Bliski Istok - kazala je predstavnica ''MaxiVita'' Gradačac Nahida Vuković.

Mlada kompanija uposlila je sedam stalno uposlenih farmaceuta i tehnologa. Unatoč činjenici da su pribavili sve potrebne certifikate i da pripremaju izvoz na Bliski Istok, još se suočavaju s problemom distribucije svojih proizvoda u domaćim lancima marketa.

Kažu, to je uobičajeno za tzv. početničke firme.

- Mi prvenstveno treba da platimo ulistavanje prozvoda da bi se našli u marketu, pa tek onda plaćamo zakup police i sve ostalo - rekla je Vuković.

O ovom problemu su upoznali i nadležnog kantonalnog ministra, koji navodi da su Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo, već nekoliko puta organizirali sastanke s predstavnicima većih trgovinskim lanaca, a na kojima su jasno naznačili da prednost treba dati domaćem.

- Ja sam apelirao na predstavnike trgovačkih centara da omoguće i da bude susretljivi prema domaćim firmama jer upošljavaju domaću radnu snagu. Kada koristimo te proizvode 80 posto sredstava nam ostaje, što daje mogućnost otvaranju radnih mjesta - istakao je ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK Mirsad Gluhić.

Unatoč sporazumima o otvorenom tržištu, ministar Gluhić smatra da ne smije biti ikakvih barijera za davanje prilike kupcu da odabere domaći proizvod. Zbog toga će ponovo organizirati sastanak na kojem će insistrirati da tzv. prve police budu rezervirane upravo za domaćeg proizvođača i domaći proizvod.

(Fena/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.