27.3.2017. 14:11
1
Vlada RS-a dobila novi rok za povećanje penzija
Vlada Republike Srpske (RS) ima rok od mjesec dana da odgovori da li će i za koliko biti povećane penzije, rečeno je danas nakon sjednice Odbora Narodne skupštine RS-a za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Ukoliko penzije ne bude povećane, predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj ne isključuje i određene reakcije, ali ne otkriva koje, iako navodi da ne treba zaboravati da u RS-u ima 270.000 penzionera, koji ne traže privilegije, već samo ono što im pripada.

Podsjeća da su penzioneri nekada smjenjivali vlade, ali on tada nije predvodio Udruženje penzionera RS-a.

-Nemojte zaboraviti da su penzioneri smjenjivali Vlade poslije rata. Nije da sada imamo takvu namjeru, ali imaju oni koji o tome razmišljaju– rekao je Rakulj novinarima nakon sjednice Odbora Narodne skupštine RS-a za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Nezadovoljan je što do danas nisu ispoštovani raniji zaključci parlamenta da penzije u RS-u budu povećane, jer u Vladi RS-a tvrde da nema novaca.

Veći broj penzionera smatra, kako je naveo, poniženjem ponudu da im bude isplaćena jednokratna pomoć.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilija Stevančević tvrdi da je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija obećao da će penzije biti povećane za tri posto, ali ne i kada će do toga doći.

-Zaključak o povećanju penzija morat će izvršiti - kazao je Stevančević.

I on ističe da Narodna skupština RS-a insistira da se Vlada u roku od mjesec dana izjasni o provođenju ranijeg zaključka da se povećaju penzije.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović optužio je Vladu da ne poštuje zaključke parlamenta, među kojima je i raniji da se povećaju penzije u RS-u.

-Vlada izgleda odgovara samo sebi, a ne najvećoj zakonodavnoj instituciji – rekao je Krsmanović.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.