5.4.2017. 14:55
0
Saša Magazinović: Iza poskupljenja goriva nije stajala nikakva druga mjera
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je nakon sjednice Doma izjavio novinarima da je današnje odbijanje zahtjeva za razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku „praktično glas naroda pretočen kroz ruke poslanika“.

- Ogroman je broj ljudi koji su nam se obratili s molbom da glasamo protiv iz razloga što iza poskupljenja goriva nikakva druga mjera nije stajala niti je vlada i na jednom nivou razmatrala šta će se desiti kada poskupi gorivo - istaknuo je Magazinović.

Svjedoci smo, dodao je on, da kad poskupi gorivo, sve ostalo poskupi, a kad pojeftini gorivo cijene se ne mijenjaju.

- S druge strane, potpuno je neprihvatljivo obrazloženje zbog čega se ne može poljoprivreda zaštititi kroz uvođenje 'plavog dizela'. Navodno je stav MMF da je to izvor mogućih pronevjera, korupcije, prevara, a ne vidim da im smeta to što pola države vozi auta na lož-ulje - kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, sveukupno je “ovo pripremljeno na jedan nekvalitetan način“.

- S nama poslanicima su razgovarali predstavnici međunarodnih organizacija i ubjeđivali nas da trebamo glasati, a niko iz Vijeća ministara BiH nije našao za shodno da pojasni ovaj zakon. Argument da je to za cestogradnju je zaista nekredibilan, jer 100 miliona stoji pripremljenih za cestogradnju u FBiH od 2014. godine. Iako postoje i projekti i provedena sva procedura nikako da uvedu izvođače i da aktiviraju ta sredstva - zaključio je Magazinović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio da po hitnom postupku razmatra set zakona čijim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. Na taj način bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona i uputilo ih u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.