24.4.2017. 12:38
3
Na birou još 6.000 djece šehida i poginulih boraca
Zapošljavanje preostalih 6.000 djece šehida i poginulih boraca koji su na spisku nezaposlenih na biroima za zapošljavanje bila je tema i godišnje Skupštine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH.

Nabrojano je nekoliko projekata putem kojih se radi na njihovom zapošljavanju, a federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da svi nose obavezu da pomognu djeci onih koji su dali živote za državu.

Odgovornih ima, poručio je, a posebnu zahvalnost izrazio je preduzeću ''Igman'' d.d. Konjic koje je samo u januaru ove godine zaposlilo 67 djece koji su bili na birou za zapošljavanje, a spadaju u kategoriju šehidskih porodica i porodica poginulih boraca.

- To je primjer koji i drugi trebaju slijediti - naglasio je Bukvarević koji je prisustvovao godišnjoj izvještajnoj skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH.

Istakao je da je u proteklom periodu bio značajan broj zapošljavanja iz te kategorije, ali da je  cilj zaposliti sve.

Podsjeća da na isplati s federalnog niova ima 42.000 porodica šehida i poginulih boraca.

Ministarstvo ima nekoliko aktivnosti za zapošljavanje kategorija koje zastupaju, jedna je s Federalnim zavodom za zapošljavanje s kojim na godišnjem nivou izdvajaju određena sredstva te ih udružuju s kantonima. Drugi projekt je izdvajanje sredstava za boračke zadruge za zapošljavanje i samozapošljavanje svih boračkih kategorija.

- Osim toga imamo javni poziv svima onima koji obavljaju javne pozicije da, prije svega, imaju moralnu obavezu prema djeci šehida i poginulih boraca - rekao je Bukvarević.

Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca u fokusu je i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a resorni ministar Muharem Fišo je kazao da će u skorije vrijeme poslati svim javnim preduzećima, ustanovama i općinama upitnik da vide šta je njihova namjera do kraja  godine i plan za iduću godinu, s  akcentom na one koji odlaze u penziju  da bi na ta mjesta došla djeca šehida i poginulih boraca.

- Bez zapošljavanja nema boljitka i ne možemo razgovarati o drugim pitanjima - dodao je Fišo.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Bahra Kituša pohvalila je školske uspjehe djece šehida i poginulih boraca, navodeći da je većina fakultetski obrazovana.

- Nadamo se da ćemo u saradnji s ministarstvima problem zapošljavanja riješiti u potpunosti - navela je Kituša.

Nadležnima je, dodaje, predala spisak 1.126 djece sa područja tog kantona koja su završila s obrazovanjem.

- Sada je na njima da nam pomognu - zaključila je Kituša.

Godišnjoj skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH prisustvovali su delegati i predsjednici temeljnih boračkih organizacija te predstavnici resornih ministarstava.

(Fena / Haris Ahbabović)

BiroSehidi
3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.