16.5.2017. 19:45
0
"Što prije moramo sanirati dugove Ministarstva koji svake godine pojedu dio našeg novca"
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je Feni da će sutra na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti posvećena stanju u poljoprivredi, zatražiti od poslanika da „sredstva u budžetu Federacije namijenjena poljoprivredi FBiH moraju biti povećana“.

- Što prije moramo sanirati dugove Ministarstva koji svake godine „pojedu“ dio našeg novca.  Moramo iskoristiti i druge, osim budžetskih, mogućnosti finansiranja poljoprivrede - ističe Dedić.

Zakazivanje tematske sjednice o poljoprivredi kaže da zahtijeva već od juna prošle godine smatrajući da se radi o veoma bitnom sektoru privrede, koji se, nažalost, suočava s brojnim problemima.

- Prije svega, u našu poljoprivredu ulažemo nedovoljno novca. U čitavoj regiji samo Albanija ima manja ulaganja od nas. Nepovoljna je i njihova struktura. Većina novca namijenjena je za intervencije u tržište, odnosno poticaje. Nedostaje novca za razvoj i promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje. Rezultat toga je da naša poljoprivreda danas nije konkurentna, a moramo imati na umu da konkurencija u ovoj oblasti postaje sve veća kako napreduje proces približavanja BiH Evropskoj uniji - naveo je Dedić.

Mišljenja je da „nismo ni svjesni koliko mogućnosti razvoja pruža naša poljoprivreda i da, uz malo više vizije, možemo od nje napraviti jedan od bitnih faktora povećanja zaposlenosti i privrednog rasta Federacije“.

Pri tome, ukazuje, da javnost mora biti svjesna da nema čarobni štapić kojim će preko noći promijeniti naslijeđeno stanje to jest dugovanja od oko 50 miliona KM.

- Ipak, brojne stvari smo uspjeli unaprijediti s budžetom kojim raspolažemo. Konačno smo počeli investicije u razvoj. Već u 2016. u strukturne promjene investirali smo devet miliona iz budžeta i 21 milion kredita. Sanirali smo i dio duga i krenuli u pripreme nedostajećeg zakonodavstva - naveo je Dedić.

Uoči sutrašnje sjednice kazao je da ne bi previše pažnje pridavao najavama za njegovu smjenu, jer je čitavu priču pokrenula predsjednica Kantonalnog odbora SBB-a USK-a s očiglednom namjerom da pojača svoju poziciju u Unsko-sanskom kantonu.

- Ne želim da lokalna politička prepucavanja odvuku pažnju poslanika od onog što je najbitnije, a to su naši poljoprivrednici i načini na koje možemo da ih podržimo - poručio je u izjavi za Fenu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.