23.5.2017. 14:36
0
Domljan: Za investitore ključni politička, ekonomska i pravna stabilnost
Za investitore je od ključne važnosti da imamo političku, ekonomsku i pravnu stabilnost – izjavio je Vjekoslav Domljan, dekan Ekonomskog fakulteta SSST Sarajevo, koji je danas kao moderator učestvovao na jednom od panela Sarajevo Business Foruma (SBF).

Diskutovano je o  pozitivnim iskustivima, ali i izazovima  koje imaju investitori, te istaknuto da BiH mora nastupiti sa zemljama regije  da bismo bili privlačniji za investicije.

– Nema nikakve dileme da je tako zato što je naša cijela regija vrlo mala. Počevši od Slovenije do Makedonije to je 190 milijardi dolara ukupan bruto domaći proizvod čitave regije, a stanovnika je negdje oko 20-ak miliona. Dakle, otprilike gdje su Rumunija po broju stanovnika  i gdje je Češka po dohotku s tim da su to homogene zemlje za razliku od nas gdje se radi o većem broju zemlja, što sve skupa otežava investitorima – naveo je Domljan.

Kada je riječ o investicijama, kako je napomenuo, potrebno je imati u vidu investicioni proizvod, a to ne znači samo projekt u tehničkom smilsu. To je vrlo važno, dodao je Domljan, i mora biti profitabilno, s tim da je investicioni projekt puno više i uključuje poslovnu klimu, rad administracije, političku stabilnost i drugo.

-Moramo raditi u tom pravcu da BiH i regija postaju globalno mjesto susreta poduzetnika, investitora i inovatora jer je od temeljnog značaja povećati konkurentnost – istakao je Domljan.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.