27.5.2017. 12:55
3
Podaci neumoljivi: Šta je prava istina o broju zaposlenih u BiH?
Krajem marta u Bosni i Hercegovini na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja bile su 501.522 osobe. U istom mjesecu sa evidencija je brisano ukupno 21.842 osobe. Od ovog broja zaposleno je 15.270 osoba. Razlika između ova dva broja je 6.572 osobe za koje nema objašnjenja u kakvom su statusu, piše agencija Patria

Također, u mjesecu martu prestao je radni odnos za 6.673 osobe, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 6.359 novih radnika. To u praksi znači da je opet puno veći broj onih na evidencijama nego što je potreba poslodavaca za novim radnicima.

U prilog ovoj tvrdnji idu i podaci Agencije za statistiku BiH koji pokazuju da je u januaru 2017. godine broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio 749.566, a već krajem februara taj broj se smanjio te je bilo 747.516 zaposlenih.

Primjera radi u februaru je brisano ukupno 15.637 osoba sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 9.368 osoba, ali je istovremeno za 6.789 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.328 novih radnika.

No, ovi podaci bh. vlasti prezentuju na već dobro poznat način, govoreći isključivo o broju zaposlenih. O onima koji se brišu sa evidencija i o stvarnim potrebama poslodavaca ni riječi.

Dakle, statistički podaci koji su objavljuju mogu se gledati iz više uglova. Naravno da aktuelnoj vladajućoj strukturi odgovaraju samo podaci koji govore o zapošljavanju, ali ne mogu se zanemariti ljudi koji ostaju bez posla bilo da je riječ o onima koji će tražiti drugi posao ili su iz drugih razloga prekinuli radni odnos. 

Također, brojke o odlascima radno sposobnog stanovništva iz BiH su neumoljive. Redovi pred ambasadama Slovenije i Njemačke su svakodnevni, a iz Ambasade Njemačke su čak prekinuli sa davanjem termina zbog prevelikog broja zainteresiranih. 

(Patria / Haris Ahbabović)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.