7.3.2018. 16:04
0
Pomjerena dobna granica za pravo na porodičnu penziju: Pogledajte detalje novog zakona
Nakon četiri godine razgovora sa svim političkim stankama čiji predstavnici učestvuju u radu Federalnog parlamenta i Doma naroda FBiH uvažen je amandman Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK da supruge šehida i poginulih boraca imaju pravo na porodičnu penziju kada navrše 45 godina života.

Novim zakonom pomjerena je i dobna granica djece šehida i poginulih boaraca koja su na redovnom školovanju, tako da pravo na porodičnu penziju imaju do navršenih 26 godina života.

Predsjednik Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK Hajrudin Halilović je potvrdio da od 1. marta tekuće godine pravo na penziju imaju one supruge šehida i poginulih boraca koje imaju više od 45 godina starosti, a na području TK je više od 300 osoba koje ostvaruju ovo pravo.

Halilović je pojasnio da djeca  šehida i poginulih boraca, koja su prethodno izgubila ovo pravo, sa ograničenjem na 25 godina ukoliko se školuju, imali su pravo na  penziju, a potvrdom o statusu uvođenjem ovog novog amandmana, ostvaruju pravo na porodičnu peziju do 26 godina.

- Bila je to mučna četverogodišnja borba, ali uspjeli smo. To je uspjeh za sve naše organizacije, jer smo od njih prikupljali iscrpne podatke o statusu porodica šehida i poginulih boraca - kazao je Halilović.

Sve upute o podnošenju zahtjeva za priznavanje prava na porodične penzije nalaze se u općinskim organizacijama PIO, kojih u ovom savezu ima sedamnaest.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.