15.3.2018. 10:29
0
Na sudovima milioni procesa protiv potrošača, a niti jedna tužba protiv trgovca
Svakog 15. marta, tako i ovog obilježava se Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika da se progovori o historiji ovog datuma, pravima potrošača kod nas, te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva.

Svjetski dan potrošača svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu 13. marta, te godine Kennedy je govorio o potrošačkim pravima.

"Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas, tako i mene kao predsjednika SAD-a. Oni su najveća ekonomska grupa na koju utiče skoro svaka javna ili privatna ekonomska odluka. Oni su najvažnija grupa čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti", kazao je prije 56 godina Kennedy.

Bitno je prisjetiti se da je spomenuta Deklaracija definirala četiri osnovna prava potrošača: pravo na sigurnost roba i usluga; pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju; pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas.

"Sigurni, dobro informirani, aktivni potrošači, djelujući pojedinačno i kolektivno, su važni faktori za normalizaciju prilika na tržištu. Informirani potrošači su katalizatori konkurentnosti, a za konkurenciju se može slobodno reći da je potrošačev najbolji prijatelj. Ipak, poštivanje zakonskih propisa koji štite potrošača nisu na potrebnom nivou, a naše sudstvo je jednosmjerno. Nevjerovatno je da se na sudovima doslovno vode milioni procesa protiv potrošača, a niti jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana", kazao je Dragan Doko, ombdusman za zaštitu prava potrošača u BiH.

Važnu ulogu u zaštiti potrošačkih prava u BiH ima institucija Ombdusmana za zaštitu prava potrošača koja osigurava opću pravnu pomoć u zaštiti kolektivnih prava potrošača. Potrošači u našoj zemlji prepoznali su to, što se najbolje vidi kroz tisuću upita koje na našu adresu šalju. Institucija Ombdusmana nastoji i educirati potrošače svih uzrasta, a posebno one najmlađe. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.