21.3.2018. 17:15
0
Vojnici traže povećanje plata: Potrebna sredstva od preko devet miliona KM
FOTO: Source.ba / Arhiva
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) poslanici su danas razmatrali izmjene Zakona kojima bi se trebalo omogućiti određivanje novih koeficijenata za vojnike i podoficire, njih 7.126, za što je potrebno osigurati 9,3 miliona KM.

Radi se o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je predložila predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a koji su poslanici danas razmatrali u drugom čitanju.

Ranije je istaknuto da ta kategorija u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čini 80 posto ljudstva, a usklađivanjem platnih koeficijenata bio bi poboljšan njihov materijalni status.

Tokom rasprave o tom zakonskom rješenju poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica upozorila je da nije jasno kako će se osigurati 9,3 miliona KM, osim tako da se smanji osnovica svim državnim službenicima.

Iznijela je i podatak da bi se na taj način vojnicima plata povećala za 20 do 30 KM, a za sve druge smanjila od 80 do 180 KM, podsjećajući da je 2016. godine Vijeće ministara donijelo politiku o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić taj zakon nazvala je populističkim koji se donosi uoči općih izbora, a kasnije će postati problem za realizaciju jer nisu osigurana sredstva u budžetu.

- Jedna stranka želi uraditi to za veliku populaciju zaposlenih, ali druge stranke trebaju preuzeti odgovornost. Ne postoji način da se osigura gotovo 10 miliona KM. Koliko će ovo pokrenuti radnopravnih sporova. Pozivam vas da se dozovemo i da ne podržimo zakon - kazala je.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Isaković kazao je da se ne radi o 10 miliona KM, nego oko 5,5 miliona KM jer je sada treći mjesec na izmaku, dodajući da je taj zakon trebao imati mjesto u budžetu za ovu godinu.

Ne slaže se sa smanjenjem plate drugima da bi drugima izjednačili, ali zabrinjava ga činjenica da se to odnosi na vojnike do zastavnika prve klase te je kazao da je jedan od načina da se osiguraju sredstva tako što će se smanjiti plata poslanicima u korist vojnika.

Ova kategorija živi od 655 KM, podvlači Isaković, a povećanjem njihovih platnih koeficijenata spriječilo bi se njihovo napuštanje Oružanih snaga, što je u dvije godine, kaže, učinilo 500 vojnika.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ) kazao je sredstva za implementaciju tog zakona mogu biti osigurana samo smanjenjem osnovicama svim zaposlenim u bh. institucijama, a na Komisiji za finansije i budžet bilo je prijedloga da se sredstva mogu osigurati iz budžetske rezerve.

- Kako ide izvršenje budžeta u martu vidi se da postoji mogućnost za restrukturiranje budžeta. To je sve što imam reći bez ikakve strasti i politikantstva - pojasnio je Bevanda.

Predlagateljica Zakona Borjana Krišto kaže da je ne čude izjave poslanika koji pokušavaju naći razlog zašto neće podržati ovaj zakon, ali je pozvala poslanike da ukoliko imaju dobre namjere za poboljšanje statusa tih kategorija da podrže to rješenje.

Predstavnički dom u prvom čitanju ranije je podržao taj zakon kako bi se poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH, međutim prije zaključenja rasprave o tom zakonu Gasal-Vražalica zatražila je polusatnu pauzu.

Nije bilo poslaničke rasprave o izmjenama Zakona o krivičnom postupku koje je predložio poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić po hitnom zakonodavnom postupku, ali ni o izmjenama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.