4.4.2018. 13:12
0
Najniža stopa nezaposlenosti od 2008. godine u eurozoni
Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja koje koriste euro opala je na najniži nivo u skoro jednoj deceniji.

Statistička agencija EU, Eurostat, saopćila je da je stopa nezaposlenosti opala na 8,5 u februaru, sa 8,6 posto iz prethodnog mjeseca.

Stopa nezaposlenosti najniža je od decembra 2008., neposredno nakon bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers koji je gurnuo svijet u finansijsku krizu i brojne segmente globalne ekonomije, uključujuči i eurozonu, u duboku recesiju.

Stopa nezaposlenosti opala je nakon što je broj nezaposlenih smanjen za 141.000 ljudi, na ispod 14 miliona.

Dok je ekonomski rast ostao solidan po stopi od 2,5 posto u 2017. godini, inflacija i dalje ne predstavlja brigu eurozoni. Potrošačke cijene porasle su za 1,4 posto u martu, ali su ispod ciljne cifre Evropske centralne banke od dva posto.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.