23.5.2018. 14:29
1
Proizvođači namještaja očekuju pomoć od Bakira Izetbegovića, tvrde da na probleme upozoravaju godinama
Udruženje proizvođača namještaja FBiH pozdravilo je interes koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokazao za nabavku repromaterijala u industriji prerade drveta u FBiH.

Podsjećaju da je Izetbegović tokom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu kazao da su ga turski vlasnici "Natron Hayata" iz Maglaja upoznali o problemima u vezi sa  nabavkom repromaterijala za neometanu proizvodnju.

Iz Udruženja navode da na taj problem upozoravaju dugi niz godina, a u posljednje tri godine intenzivno rade na rješavanju pitanja snabdijevanja firmi iz oblasti drvoprerade osnovnom sirovinom za rad, drvetom. Kontinuirano upozoravaju da šume predstavljaju jedan od najvećih i najvažnijih bh. resursa, ali "da je odnos države prema gazdovanju i upravljanju šumama neadekvatan".

Ističu da su analize Udruženja pokazale da bi kvalitetnim upravljanjem i gazdovanjem šumskim resursima u FBiH osiguravanjem kvalitetne sirovine drvoprerađivačima  omogućilo ubrzani razvoj sektora drvoprerade i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta u kratkom periodu. 

Iz Udruženja tvrde da su već sada proizvođači namještaja u BiH regionalni lideri, a uz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa i uredbi kojima bi se osiguralo snabdijevanje domaćih proizvođača kvalitetnom, domaćom sirovinom, osigurali bi poziciju u samom evropskom vrhu proizvodnje kvalitetnog namještaja.

- Jedino što ograničava proizvođače namještaja u FBiH jeste nepostojanje federalnog zakona o šumama i nemogućnost nabavke kvalitetnih sirovina u FBiH - kažu iz Udruženja proizvođača namještaja FBiH te  ističu kako očekuju  od  predsjedavajućeg  Izetbegovića da snagom svog autoriteta utiče na Vladu FBiH da se donese  zakon o šumama i odluka o rapodjeli trupaca, čime će biti osigurano kvalitetnije gazdovanje šumama i omogućeno kontinuirano snabdijevanje sirovinom  proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira na to da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.