19.6.2018. 17:18
0
U Sarajevo dolazi savjetnik posljednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića
Jedan od vodećih svjetskih ekonomista, koji je ovdašnjoj javnosti poznat i kao savjetnik posljednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića, Jeffrey Sachs, biće gost skupa u organizaciji fondacije Društva zajedničkih vrijednosti u Sarajevu.

Ante Marković je angažirao Sachsa kasnih 80-ih godina u pokušaju reforme Jugoslavije, a koja je podrazumijevala politički i ekonomski preustroj bivše zajedničke države. 

Pod političkim reformama Marković je želio Jugoslaviju pretvoriti u decentraliziranu konfederaciju država, dok je privatizaciju nastojao provesti kroz prepuštanje državnih preduzeća povjeriocima. 

Vrlo strogi uvjeti poslovanja koje je Sachs predvidio su uključivali privatizaciju ili likvidaciju posrnulih preduzeća ukoliko su bila kontinuirano nesolventna u periodu od 30 dana. 

Reforme nisu do kraja provedene, a zemlja se počela raspadati i tonuti u ratove, prenosi Indikator.ba. 

Magazin Time je Sachsa 2004. i 2005. svrstao među sto najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Studij je završio na Harvardu gdje je bio najbolji u svojoj generaciji i gdje je postao najmlađi profesor ekonomije u istoriji. 

Prije dolaska u Jugoslaviju, Sachs je proveo ekonomske reforme u Boliviji, gdje je inflaciju s 11 750 % smanjio na 15 posto reformama poznatim i kao "šok terapija". 

Trenutno je direktor Mreže za održivi razvoj Ujedinjenih naroda. 

(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.