14.3.2019. 12:41
0
Izvoz voća i povrća u 2018. zabilježio pad nakon četiri godine rasta
Izvoz voća i povrća iz BiH u 2018. godini iznosio je 180 miliona KM i bilježi pad od 16 posto u odnosu na predhodnu godinu (-33 miliona KM), dok se uvoz nije bitno promijenio i iznosi 347 miliona KM.

Dva ključna razloga za pad izvoza su kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju, koja je bila na snazi od 22. januara do 11. jula prošle godine, pokazale su analize Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta.  

Rukovodilac sektora voća i povrća  USAID/Sweden FARMA II projekta Velibor Trifković kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su uprkos svim izazovima, smrznute maline u 2018. godini količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest posto i iznosi 66 miliona KM. Pad izvoza zabilježen je i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka gdje je izvoz manji za 12 miliona KM (61 posto).

Analize su pokazale da je u prosjeku svaki Bosanac i Hercegovac u prošloj godini pojeo 99 KM uvoznog voća i povrća, od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća (najviše uvozimo sokove).

Sekretarka Asocijacije za prehrambrenu industriju pri VTKBiH Tijana Muhamedagić je navela da je Njemačka sa 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor, nakon čega slijedi Srbija sa 31,7 miliona KM, s tim da sa Srbijom bilježimo deficit u razmjeni. Ruska Federacija bilježi pad od 23 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu, te je sada treće tržište po vrijednosti izvoza. Suficit bilježimo i u razmjeni sa Austrijom.

Muhamedagić je dodala da i dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitnog kvaliteta. Tako je naprimjer u prošloj godini više od 700 šlepera konzumne jabuke uvezeno po cijeni od 0,10 do 0,30 KM po kilogramu, što dovodi u pitanje kvalitet tih proizvoda.

- Prostora za supstituciju uvoza postoji mnogo, iako se čini da je najveći razlog za uvoz niska cijena, kao i dostupnost proizvoda tokom cijele godine – dodala je  Muhamedagić.

U okviru priprema za međunarodne nastupe relevantne za sektor voća i povrća, VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II projekt priredili su katalog 38 izvoznika iz ovog sektora. Katalog je urađen na engleskom i ruskom jeziku.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović je kazala da je predstavljanje kataloga planirano i na najvećem sajmu hrane na svijetu Anuga 2019 u Njemačkoj, koji će biti održan u oktobru ove godine i na kojem će se na zajedničkom bh. štandu predstaviti vodeći bh. izvoznici.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.