19.2.2020. 11:09
0
Korak ka implementaciji projekta Južne gasne interkonekcije BiH i Hrvatske
Učinjen je veliki korak ka implementaciji projekta od strateškog regionalnog unačaja, Južne gasne interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saopćeno je iz preduzeća BH-Gas.

BH-Gas, kompanija za proizvodnju i transport gasa, potpisala je danas Ugovor o dodjeli grant sredstava s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Konsultantski Ugovor za izradu Studije uticaja na okoliš i Studiju opravdanosti s Konzorcijem čiji je voditelj Dvokut-Ecro, konsultantska kompanija koja pruža usluge u području zaštite okoliša i prirode.

Potpisivanje je upriličeno u Direkciji BH-Gasa na ceremoniji kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID-a Kent Larson. Američka agencija za međunarodni razvoj podržala je projekt grant sredstvima od 500.000 dolara.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo što BH-Gas, EBRD, EU i USAID sarađuju na tom projektu.

Diverzifikacija snabdijevanja je presudna za energetsku sigurnost, a planirana interkonekcija može igrati ključnu ulogu u tome.

- Raznolikost potencijalnih pristalica, koji su danas ovdje, ilustruje visoki nivo pažnje koju tome pridajemo. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate novih procjena, također se nadamo da će u međuvremenu biti donesen novi zakon o gasu u Bosni i Hercegovini koji će sektor promaknuti dalje prema poštivanju trećeg energetskog paketa EU - izjavila je.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, naglašava važnost Južne gasne interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je potvrđeno i odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju strateškog značaja projekta.

Salkić je također naglasio da će implementacija i međusobno povezivanje transportnih sistema Bosne i Hercegovine (BH-Gas) i Hrvatske (Plinacro) omogućiti integraciju sa evropskim tržištem prirodnog gasa, diverzifikaciju kako pravaca tako i izvora snabdijevanja (LNG Krk, Kaspijska regija / Jonsko- Jadranski gasovod, evropska čvorišta za trgovinu gasom) i na taj način stvoriti uslove za dugoročno, sigurno i pouzdano snabdijevanje svih potrošača prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Procjena uticaja na okoliš i društvo za projekat Južna gasna interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske (gasovod Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar) bit će pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva. Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD za odabir konsultanta, Ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj Dvokut-Ecro. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti finansirana iz navedenog iznosa obezbjeđenog granta. 

Javnost je već informisana da je izrada Idejnog projekta gasovoda započela u augustu 2019. godine. Izrada Idejnog projekta se finansira grant sredstvima Evropske Unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć. Okončane su aktivnosti definisanja tj. projektovanja glavne trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove.

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u toku. Kompleksnost projekta se ogleda i u tome što prostorno obuhvata četiri kantona/županije, što zahtijeva aktivno učešće i podršku lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

Studija predizvodljivosti, Analiza finansijske održivosti i Analiza troškova i koristi su ranije finansirane grant sredstvima Evropske Unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan i CONNECTA Tehnička pomoć u 2013. i 2018. godini respektivno. Okončanje izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirat će ishodovanjem okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti za projekt. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.