2.6.2020. 15:32
0
Vijeće ministara BiH danas o sredstvima MMF-a
Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na predloženom je dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je počela u Sarajevu.

Podsjećanja radi, na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, održanom 11. aprila u Sarajevu, postignut je dogovor o raspodjeli kreditnih sredstava MMF-a.

Kako je tada rečeno, 330 milione eura će se dijeliti - 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, s tim što će pola procenta od iznosa koje dobiju Federacija BiH i RS biti preusmjereno Brčko Distriktu.

- Nadam se da ćemo danas, imam takve naznake, doći do rješenja da se aktivira ta kreditna linija MMF-a od 330 miliona eura - kazao je danas novinarima ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

On je također informirao novinare da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kaže da je o tome danas oficijelno upoznao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju.

- Procedura je veoma jednostavna, danas će biti sjednica Vijeća ministara BiH. Čim se završi, ja ću, na šta imam pravo po zakonu o Vijeću ministara BiH, dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar - pojasnio je Radončić.

Pred državnim ministrima bi se trebao naći i Prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.                                                     

Ministar Radončić je kazao da je on za tu poziciju predložio Darka Ćuluma.

- Da ne prejudiciramo, ja bih se radovao ako bi se to imenovanje kao još nekoliko njih, baš danas završilo - naveo je ministar Radončić.

Vijeće ministara bi na današnjoj sjednici, između ostalog, trebalo razmatrati i Prijedlog odluke o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih osoba za borbu protiv COVID – 19 uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora BiH, kao i Prijedlog odluke o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora BiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.