18.12.2020. 18:56
0
Usvojena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2021.
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) je obavijestila bh. kompanije da je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2021. godine.

Tom odlukom propisuju se kriteriji za određivanje roba koje će se uvoziti do 31.decembra 2021. uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

- Usvajanje Odluke predstavlja značajan pomak jer se domaći privrednici nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu - objavila je VTK BiH.

VTK BiH je, kao i svake godine, anketirala privrednike, u saradnji s entitetskim komorama, kako bi sastavila i nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili s nižom stopom u odnosu na trenutnu. Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su tekstilci, obućari, metalci, elektroindustrija, hemijska i prehrambena industrija.

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenu carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2020. godinu sadrži 58 tarifnih brojeva dok Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenu carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2021. godinu sadrži 64 tarifna broja.

- Upoređujući tarifne brojeve u obje odluke, konstatovano je da je 50 tarifnih brojeva iz Odluke za 2020. godinu obuhvaćeno i u Odluci za 2021. godinu, a da je izbačeno osam  i uvršteno novih 14 tarifnih brojeva koji se najviše odnose na sektor metalne i elektro industrije te tekstilno-obućarske -navode iz VTK.

Ova odluka je, kako dodaju, izuzetno važna za tekstilno-kožarsku industriju, metalnu i hemijsku  i prehrambenu industriju, jer predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje bh. privrednika i njihovu konkurentnost na tržištu drugih zemalja.

VTK BiH, kao asocijacija privrednika s teritorija cijele BiH pozdravila je donošenje ove odluke jer predstavlja jednu od rijetkih poticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti.

- Izražavamo nadu, u ime privrednika, da će se i u narednim ciklusima proširivati broj tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom jer bi to dalo dodatni impuls svim pobrojanim granama industrije naročito u današnjem vremenu nesigurnosti i nemogućnosti planiranja tj. okolnostima koje su naročito izražene u ovom vremenu pandemije- navode iz VTK BiH.

(Fena)

CarinaBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.