8.1.2021. 12:23
1
Cijene nafte na stabilnom nivou iznad 54 dolara
Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 54 USD, podržane najavom Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju i neočekivano snažnim padom američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,35 USD. Nakratko se približila nivou od 55 USD, na kojoj je bila i prije pandemije.

Na američkom tržištu barel je poskupio 26 centi, na 50,89 USD, a nakratko je skočio na 51,28 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su u prošla dva dana porasle više od tri USD na oba tržišta, podstaknute najavom Saudijske Arabije da će sama dodatno smanjiti proizvodnju milion barela dnevno u februaru i martu kako bi podstakla ostale proizvođače da nastave ograničavati snabdjevanje kao i do sada.

"Preventivni saudijski potez sugeriše želju da se brane cijene i podržava tržište nafte s obzirom na zabrinutost za potražnju koju podstiču produžena ograničenja u Evropi", objašnjavaju analitičari švajcarske banke UBS.

Ostali proizvođači su na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika dogovorili da će većina njih nastaviti ograničavati snabdjevanje kao i do sada, za ukupno 7,2 miliona barela dnevno.

Prema OPEC-ovim podacima i izjavama saudijskog ministra, snabdjevanje bi se u februaru trebalo smanjiti 8,125 miliona barela dnevno, te za 8,05 miliona barela dnevno u martu, izračunao je Reuters.

Odluka o obimu proizvodnje u aprilu biće donijeta na sastanku koji će biti održan u prvoj polovini marta.

Podršku cijenama pružio je i pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici osam miliona barela, prema zvaničnim podacima. Analitičari su očekivali daleko skromniji pad, 2,1 milion barela.

Inače je pad zaliha sirove nafte na kraju godine uobičajena pojava, budući da naftne kompanije odvoze naftu iz spremnika kako bi smanjile poreske obaveze, objašnjava Reuters.

Rast cijena zakočili su neredi u Vašingtonu i pokušaj demonstranata da upadom u Kongres ometu formalnu potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Policija je demonstrante istisnula iz Kongresa, pri čemu je jedna žena ubijena a još troje ljudi umrlo je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Prema navodima policije, uhapšeno je najmanje 52 ljudi, uglavnom zbog kršenja policijskog sata i posjedovanja oružja.

Potpredsjednik Mike Pence odbio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa da ospori izborni rezultat a čelnik republikanske većine Mitch McConnell otklonio je pokušaj osporavanja u Senatu.

Čini se da neredi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nisu u većoj mjeri uticali na cijene nafte a blagi rast dionica na svjetskim tržištima signalizuje uvjerenje ulagača da će novoizabrani američki predsjednik, nakon što su demokrate osvojile većinu u Senatu, imati odriješene ruke u potrošnji.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 53,29 USD, što znači da je skočila 2,54 USD u odnosu na utorak.

(NAP)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.