5.4.2021. 10:20
0
U prvom naletu pandemije posao u turističkom sektoru je izgubilo oko 40.000 radnika; turizam neće nestati, a čini se da je jedina nada vakcinacija
Evidentno je da su pandemijom pogođeni svi sektori: od kulture, školstva, zdravstva, ugostiteljstva do poljoprivrede, umjetnosti i turizma. Svi se pojedinačno bore da krizu u kojoj su se našli prebrode sa što manje gubitaka, a o stanju u kojem se našao turistički sektor za naš portal govorio je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH i predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo u Privrednoj komori KS.

Koronavirus svakodnevno sa sobom odnosi više hiljada života širom svijeta. Ljudske živote je nemoguće vratiti ili nadoknaditi, ali ono što u velikoj mjeri trpi posljedice, za šta će biti neophodno da prođe izvjesno vrijeme da bi se oporavilo i vratilo u stanje prije pandemije je svakako privreda.

1. Kakva je situacija sada na terenu, popunjenost kapaciteta i kako je prošla sezona 2020.?

Nažalost, gašenjem Turističke zajednice FBiH (2015.) imamo problem sa podacima vezanim za popunjest kapaciteta na nivou FBiH i od tada ne raspolažemo konkretnim podacima, već samo pretpostavkama i statisčkim procjenama. Pad turističkog prometa u prošloj godini je bio oko 80%. Dobro su poslovali planinski centri, Neum i ponešto objekti u gradovima.

2.Imate li evidenciju koliko radnika je otpušteno od početka pandemije?

U prvom naletu pandemije posao u turističkom sektoru je izgubilo oko 40 hiljada zaposlenih u FBiH, ali najavom poticaja krajem septembra 2020. na posao je vraćeno oko 15 hiljada radnika. Njihova sudbina nakon Nove 2021. godine mi nije poznata.

3.Koliko je potrebno da prođe vremena da bi realni sektor stao na noge i vratio se u prvobitno stanje kakvo je bilo prije pandemije?

Izvjesno je da će proći više godina da se turistički sektor oporavi. Izvršni direktor njemačke Lufthanze predviđa da će u špici ove sezone popunjenost kapaciteta avio kompanija biti između 40% i 60% i da će kompanije priliku za bolju popunjenost kapaciteta tražiti u turizmu. Za poslovna putovanja očekuje da se nikada više neće vratiti na promet iz 2019. godine. To je za nas nepovoljno jer su poslovni dolasci učestvovali oko 25% u popunjenosti naših smještajnih kapaciteta. Pandemija traje i dok se ne završi vakcinacija teško je davati prognoze brzine oporavka turističkog prometa.

4.Nadate li se nekoj finansijskoj podršci, poput one iz novembra 2020.god u iznosu od 30KM?

Naše vlade nadležne za turizam, a to su vlade entiteta, vlade 10 kantona i Brčko Distrikta su imali različite politike podrške posrnulog turistickoj privredi. Svjetsko vijeće za putovanja i turizam WTTC je dalo preporuku svim vladama svijeta, što smo mi kao UTA dostavili našim vladama, i to: 
-1. Pomoć za očuvanje radnih mjesta kroz isplate plata i doprinosa; 
-2. Oslobađanje od plaćanja svih fiksnih troškova, raznih izdataka i PDV-a;
-3. Davanje beskamatnih kredita (kamate plaća država) za obrtna sredstva sa grejs periodom od 2 godine radi očuvanja biznisa.
Nažalost, mi sporo ili nikako ne prihvatamo svjetsku praksu, standarde i norme. Turizam neće nestati jer su putovanja u ljudskoj prirodi, ali će turizam u narednim godinama doživjeti velike promjene u smislu primjene većih standarda u kulturi življenja i većoj kvaliteti života.




(Semra Šantić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.