23.6.2021. 19:57
0
Uprkos pandemiji poljoprivredno-prehrambeni sektor zabilježio rast izvoza
Vijeća ministara BiH usvojilo je danas Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2017-2020. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Globalna pojava pandemije covid-19 obilježila je 2020. godinu i dovela do usporavanja ili potpune obustave nekih privrednih aktivnosti, što je negativno uticalo i na međunarodnu razmjenu roba i usluga. Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, globalna pandemija otežala je uslove transporta robe te izazvala poremećaj tržišta u vidu pada potražnje i prodaje roba.

I pored toga, poljoprivredno-prehrambeni sektor je zabilježio rast izvoza za sedam posto i pad uvoza od pet posto. Ipak, deficit je ostao visok i još nije manji od dvije milijarde KM, iako je u 2020. godini zabilježen njegov pad od osam posto. 

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i med, proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso. 

Što se tiče trgovinskih partnera, najznačajniji je i dalje Evropska unija s obzirom na to da je oko 39 posto izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda plasirano na ovo tržište, 36 posto je plasirano na tržište CEFTA-e, u Tursku 16 posto, u EFTA-u dva posto i zemlje ostatka svijeta sedam posto.

Na tržište BiH najviše se plasiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi porijeklom iz EU, i to oko 55 posto, iz zemalja CEFTA-e 29 posto, Turske oko tri posto, EFTA-e 0,2 posto i ostatka svijeta 13 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

UvozIzvoz
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.