12.8.2021. 9:32
0
Sindikalna potrošačka korpa za BiH u julu 2.070,79 KM
Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za juli ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za maj ove godine iznosila je 982 KM i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,42 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.


Potrošačku korpu čine - prehrana (44,2 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (15 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto), obrazovanje i kultura (5,8 posto), odjeća i obuća (14,5 posto), prijevoz (6,7 posto), te održavanje domaćinstva (7,2 posto).


U kategoriji 'prehrana' korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.