2.11.2021. 21:47
0
Bugarska još uvijek popravlja kvar na gasovodu, od Srbije smo i danas posudili plin
Bugarska bi uskoro trebala popraviti kvar na gasovodu zbog kojeg je obustavljen transport Turskim tokom, a BiH je morala posuditi plin od Srbije kako bi danas imali grijanje. Skoro dva dana Bugarska popravlja kvar na cijevima starim 33 godine i mijenja ih novim.

I dok je BiH ostala bez ikakvog alternativnog rješenja jer je prešla na Turski tok od 1. aprila, iako je imala važeći ugovor s Mađarima zbog čega je sve završilo na arbitraži jer BH-Gas nije plaćao fakture, Srbija je od Mađarske interventno dogovorila kupovinu plina, a dio je preusmjerila BiH. Jučer popodne je isporučeno 300.000 kubika, a danas još toliko.

"Ekipe 'Bulgartransgasa' na gradilištu rade više od 17 sati. Nastavljamo aktivnosti na rekonstrukciji gasovoda. Uložićemo veliki napor da završimo možda do kraja dana", rekao je Vladimir Malinov, izvršni direktor "Bulgartransgasa" koje upravlja gasovodom. 

Ukrajina je ponudila Srbiji i Mađarskoj da zbog novonastale situacije u Bugarskoj, isporuke gasa realizuje gasovodom preko svoje teritorije.

U srijedu će u Vladi FBiH biti održana press konferencija za medije o aktuelnoj situaciji u vezi sa snabdijevanjem gasom Federacije BiH. Sarajevske Toplane zbog ove situacije su prešle na mazut i lož ulje, dok je jedan dio korisnika bez grijanja jer kotlovnice rade isključivo na plin. 

Predstavnicima medija obratit će se federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević i v.d. direktora BH Gasa d.o.o. Sarajevo Mihajlo Krmpotić.

(NAP / H. Ahbabović)

Plin
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.