11.11.2021. 19:06
0
Spora britanska ekonomija ponovo zaostaje za G7
FOTO: Reuters
Ekonomski oporavak Velike Britanije od pandemije koronavirusa zaostajao je za oporavkom drugih bogatih zemalja u periodu jul-septembar, prema zvaničnim podacima od četvrtka koji naglašavaju dilemu kamatnih stopa s kojom se suočava Banka Engleske.

Bruto domaći proizvod porastao je za 1,3%, što je najslabiji tromjesečni rast otkako je Britanija pod karanteni početkom 2021. Banka Engleske i anketa ekonomista Reutersa prognozirali su rast od 1,5%. Ured za nacionalnu statistiku saopštio je da je britanska ekonomija ostala 2,1 posto manja nego na kraju 2019., što je veći manjak nego u drugim zemljama Grupe sedam, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Sjedinjene Države su već premašile svoju veličinu prije krize. Kanada i Japan, ostale članice G7, tek treba da prijave podatke o rastu u trećem tromjesečju, ali su već u drugom tromjesečju povratile više nego što je Britanija postigla u trećem kvartalu.


Podaci od četvrtka pokazali su da je britanski BDP u septembru porastao za 0,6 posto - što je više od prognoze od 0,4 posto u anketi Reutersa - ali su procjene za prethodne mjesece revidirane niže. BDP je u julu pao za 0,2%, što je veći pad od prethodno procenjenog pada od 0,1%, dok je proizvodnja u avgustu porasla za samo 0,2%, što je slabije od prvobitno prijavljenih 0,4%.

"Iako se mjesečna proizvodnja oporavljala kroz tromjesečje od julskog pada, to će vjerojatnije odražavati privremeni poticaj ublažavanjem restrikcija", rekao je Suren Thiru, šef ekonomije u Britanskim privrednim komorama.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.