14.11.2021. 16:05
0
Košarac: Inicijativa 'Otvoreni Balkan' ozbiljna šansa za privredni napredak
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza na Zapadnom Balkanu treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

On je pozdravio aktivnosti koje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija provode u okviru regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, a koje će doprinijeti ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja ozbiljnu šansu za privredni napredak Republike Srpske i Federacije BiH, budući da će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da se institucije na nivou BiH protive uključivanju u ekonomski perspektivne regionalne tokove. Zbog toga ponovo pozivam političke predstavnike iz Federacije BiH da podrže i slijede politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i opredjeljenje institucija Republike Srpske da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama regije budemo dio ‘Otvorenog Balkana’ - poručio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je podržao politike i napore institucija Republike Srpske na unapređenju poslovnog ambijenta u tom bh. entitetu, te ocijenio da bi pridruživanje “Otvorenom Balkanu” značilo dodatni zamajac ukupnom ekonomskom razvoju.

To će, kako je istakao, omogućiti slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, bolju regionalnu povezanost, ubrzane administrativne procedure, smanjenje troškova, međusobno priznavanje sertifikata, te jedinstvene radne dozvole.

- Regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da su zemlje CEFTA-e jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, te da u prvih šest mjeseci 2021. bilježimo povećanje izvoza na tržišta ovih zemalja za 29,6 posto u odnosi na isti period prošle godine - istakao je ministar Košarac.

On je u saopćenju za javnost ocijenio da je potpuno neprihvatljivo da, kako je naveo, politički predstavnici iz Federacije BiH "usporavaju i koče napredak i razvoj privrednog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH".

- Institucije moraju biti servis privredi i nedopustivo je da se ekonomska perspektiva blokira i sabotira iz politikantskih razloga. Domaći privrednici ne smiju biti žrtve takvih politika - poručio je ministar Košarac.

On je pozdravio aktivnosti i spremnost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predstavnika institucija Republike Srpske da tokom susreta sa zvaničnicima Srbije razgovaraju o mogućnosti priključivanja Republike Srpske inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Cijeneći značaj takvih nastojanja za domaći privredni sektor, u narednom periodu ću održati sastanke sa resornim ministrima iz Srbije, te Sjeverne Makedonije i Albanije kako bismo imali više informacija i razmotrili konkretne detalje u vezi sa ‘Otvorenim Balkanom’. Ova inicijativa komplementarna je s postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom virusa korona, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU - zaključio je Košarac. 

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.