2.8.2022. 14:04
1
RBI: Polugodišnji finansijski izvještaj za 2022. godinu
“RBI je veoma profitabilna banka s proaktivnom politikom rizika", stoji na početku polugodišnjeg finansijskog izvještaja kojeg je javnosti predstavio Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.
Ovo se odrazilo na naše veoma dobre polugodišnje rezultate i nedavnu ponovnu potvrdu našeg rejtinga od strane Standard & Poor's. To još jednom potvrđuje stabilnost naše banke i otpornost našeg poslovnog modela. Profitabilnost našeg poslovanja u Austriji, kao i regijama Srednje i Jugoistočne Evrope je odlična. Čak i ako se isključi dobit od prodaje naše bugarske supsidijarne banke, možemo biti veoma zadovoljni našim rezultatima" izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.




Mjesecima radimo veoma fokusirano i struktuirano na strateškim opcijama za naše poslovanje u Rusiji. Ovaj proces uzima u obzir jedinstvene tržišne uslove u Rusiji koji se ubrzano mijenjaju. Zbog kompleksne situacije i stalnih promjena okvirnih uslova, proces će trajati još neko vrijeme. Od prvog kvartala, Raiffeisenbanka u Rusiji je smanjila svoj obim kreditiranja, mjereno u lokalnoj valuti, za više od jedne petine, te ojačala svoju bazu kapitala“ dodao je g. Strobl. 

Izgled/Smjernice za 2022. 

Naredne smjernice ne pretpostavljaju nikakve promjene u postojećim oblastima. Sve opcije u pogledu Rusije i Bjelorusije ostaju otvorene. 

Očekuje se da u 2022. godini, neto prihod od kamate dostigne između 4,3 i 4,7 milijardi eura, a neto prihod od provizija i naknada najmanje 2,7 milijardi eura. 

Osim u Rusiji i Bjelorusiji, očekuje se da se neto prihod od kamata i neto prihod od provizija i naknada poboljša za oko 20, odnosno 10 procenata, respektivno u 2022. godini. 

U drugoj polovini 2022. godine, očekujemo stabilne obime kredita, uz odabrani rast i dalje iz Srednje i Jugoistočne Evrope. 

Očekujemo OPEX da bude između 3,3 i 3,5 milijardi eura, uključujući troškove spajanja i akvizicija, što bi dovelo do očekivanog koeficijenta trošak/prihod od oko 45 procenata. 

Koeficijent rezervisanja za 2022. godinu očekuje se da bude do 100 baznih poena. 

Konsolidovani povrat na kapital očekuje se od najmanje 15 procenata u 2022. godini. 

U 2022. očekujemo da koeficijent CET1 ostane iznad našeg cilja od 13 procenata. 

Srednjeročni ciljevi u pogledu povrata na kapital i koeficijenta isplate su suspendovani zbog postojeće neizvjesnosti u Istočnoj Evropi. 
 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.