30.12.2022. 12:49
1
FNE Banovići selo – nova ulaganja Elektroprivrede BiH u obnovljive izvore energije
Nakon što su Elektroprivreda BiH i općina Banovići u novembru 2022. godine potpisali Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane „Banovići Selo“, a na osnovu odziva Općine na Javni poziv Elektroprivrede BiH za iskazivanje interesa za prodaju / zakup ili drugi odgovarajući način korištenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana, raspisan je i Javni poziv za njenu izgradnju. Otvoreni postupak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH je objavljen 11.novembra 2022, a rok za dostavu ponuda je 16. januara naredne godine.
Izgradnja FNE Banovići Selo, instalisane izlazne snage 8,36 MW, planirana je na lokaciji nekadašnjeg površinskog kopa rudnika Banovići, a vrijednost investicije se procjenjuje na 15 miliona KM. Ovo je samo jedan od brojnih projekata kojim Elektroprivreda BiH užurbano radi na povećanju udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i smanjenju korištenja fosilnih goriva.

Dva javna poziva Elektroprivrede BiH su još u toku. Jedan od njih odnosi se  na otkup projekata obnovljivih izvora u različitim fazama realizacije, od projekata u razvoju,  projekata u izgradnji, do onih koji su već u eksploataciji.

Drugi Javni poziv Elektroprivrede BiH je upućen lokalnim zajednicama, ali i fizičkim i pravnim licima za iskazivanje interesa za prodaju / zakup ili drugi odgovarajući način korištenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.
 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.